Update Covid-19 - toegangsbewijs

Trainingen gaan door! Zowel live als in onze online classroom. Let op het toegangsbewijs. Lees verder.. Lees meer

8,8 sterren, gebaseerd op 157 reviews
Tijdsduur: 1 dag
Investering: 329,-(excl. btw/all-in)
 • 8,5 
 • Ervaring sinds 2001
 • Al 42.242 enthousiaste cursisten

Persoonlijk advies?
Bel ons  op 038 820 02 52

NEN 1010/ NEN 3140 cursus – inspecteren van elektrische installaties

Onmisbaar voor elke installatieverantwoordelijke: de NEN 1010/ NEN 3140 cursus. Tijdens deze training keer je niet alleen beide NEN-normen binnenstebuiten, maar zorg je ook voor een stukje extra zekerheid binnen het bedrijf (waarvoor je werkt). Het certificaat geldt namelijk als belangrijk bewijs van deskundigheid tegenover verzekeraars en de arbeidsinspectie. Kom maar op met die keuring!

Resultaat

Na het behalen van je NEN 1010/ NEN 3140 certificaat kun je jezelf een professioneel installatiekundige noemen. Iemand die op een verantwoordelijke manier uitbreidingen en veranderingen aanbrengt aan een elektrische installatie. Je leert de voeding tot en met de machines beheren, voor zowel particulieren als bedrijven.

Vaardigheden

Er wordt tijdens de training aandacht besteed aan het keuren en opleveren van nieuwe installaties, het meten en inspecteren van bestaande, maar ook aan bijvoorbeeld de rapportagetechnieken. Leren hoe je andere personen kunt beoordelen op hun inspectie- en keuringsvaardigheden? Ook dit komt voorbij tijdens de NEN 1010/ NEN 3140 cursus.

Voor wie?

Deze cursus is voor iedereen die installaties moet (of wil gaan) meten en inspecteren volgens de NEN 1010 en NEN 3140. Voor zowel elektrische installaties van bedrijven als particulieren.

Let op: voor het volgen van deze cursus is een LTS of MTS-E vooropleiding verplicht, praktische kennis van de NEN 1010 norm een pré.

Is een NEN 1010/ NEN 3140 certificaat verplicht?

Ja, periodieke keuringen volgens de NEN 3140 zijn verplicht. Het goed én overzichtelijk rapporteren is hierbij van groot belang. Veel brandgevallen worden veroorzaakt door een gebrekkige installatie. Daarom eisen steeds meer verzekeraars dat elektrische installaties gekeurd worden volgens de NEN 1010 en NEN 3140.

Met het certificaat laat je zien dat je voldoende instructie hebt gehad, deze instructievereiste maakt een belangrijk onderdeel uit van de huidige Arbowet.

Tijdsduur

Installatieverantwoordelijke binnen één dag: het kan. Met deze ééndaagse cursus leer je alles over het keuren van elektrische installaties volgens de NEN 1010/ NEN 3140.

Inhoud van de cursus

Tijdens de NEN 1010/ NEN 3140 cursus  - inspecteren van elektrische installaties - komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Visuele inspectie van de installatie volgens NEN 1010 en NEN 3140
 • Het verrichten van de juiste metingen, zoals Riso, Rsl, Rpe en Z-loop
 • Het verschil tussen bestaande en nieuwe installaties
 • De verschillende metingen en hun toepassing
 • Het meten en testen van aardlekschakelaars op aanspreekstroom en aanspreektijd
 • Interpretatie van metingwaarden op basis van deel 6 – NEN 1010 en NEN 3140
 • Het opstellen van een rapportage

Let op: bij het praktijkgedeelte kun je gebruik maken van je eigen installatietester.

Goed om te weten

Let op: enkele verzekeraars eisen een SCIOS scope 8 en/ of een SCIOS scope 10 inspectie door een SCIOS gecertificeerd inspectiebedrijf. Hier wordt het brandrisico beoordeeld volgens de NTA 8220 methode. Een cursus hiervoor vind je bij een door SCIOS aangewezen examenbureau. Met onze NEN 3140 cursussen kun je elektrische installaties inspecteren volgens de NEN 1010 en NEN 3140, de (Arbo) wettelijke keuringen.

Officieel NEN 1010/ NEN 3140 – inspecteren van elektrische installaties - certificaat

Binnen twee weken na afloop van de cursus staat het behaalde digitale certificaat klaar in het klantportal. Met dit certificaat voldoet de werkgever én werknemer aan de vereisten van de Arbowet en diverse verzekeringsinstanties. De geldigheidsduur is afhankelijk van het NEN 3140 aanwijsbeleid bij jouw organisatie.

Locatie NEN 1010/ NEN 3140 cursus

De opleiding NEN 1010/ NEN 3140 – inspecteren van elektrische installaties-  wordt gegeven in Utrecht. Centraal in Nederland, gratis parkeren en ook goed per OV bereikbaar.

Je kunt de NEN 1010/ NEN 3140 cursus ook incompany volgen

Vanaf 6 personen is deze cursus ook incompany te volgen. Dit scheelt reisuren, zorgt voor teambinding en heeft een gunstige invloed op de praktische toepassing van de cursus binnen het bedrijf.

Tijdsduur: 1 dag
Investering: 329,-(excl. btw/all-in)
 • 8,5 
 • Ervaring sinds 2001
 • Al 42.242 enthousiaste cursisten

Persoonlijk advies?
Bel ons  op 038 820 02 52

Plaats en data

Sorteren op:

 • Vr. 12-11-2021 om 09:00UtrechtStartgarantie, Nog enkele plaatsen beschikbaar inschrijven

  Ervaringen

 • Koen Wijgergangs vertelt:

  Duidelijke uitleg

 • Dico Steenstra vertelt:

  Goed uitgelegd

  Goede achtergrond informatie. Goed uitgelegd. Op de praktijk

Investering

€ 329,- p.p. exclusief BTW

Inclusief:

 • Lunch
 • certificaat

In company

De NEN 1010/NEN 3140 cursus liever op je bedrijf? Geen punt, onze trainer komt bij jou langs. Jij zorgt voor de koffie, wij voor de rest. Vanaf zes deelnemers kan het al interessant zijn om te kiezen voor de in company cursus. Vraag snel je offerte aan! Ook voor een NEN 3140 cursus vakbekwaam persoon, een MVK opleiding, of interne audit cursus ben je bij V-Kam Education aan het juiste adres.

Wil je deze Cursus NEN 1010 / NEN 3140 inspecteren van elektrische installaties liever op je eigen locatie? Geen punt, onze trainer komt bij jou langs voor een NEN training. Jij zorgt voor de koffie, wij voor de rest. Vanaf zes deelnemers kan het al interessant zijn om te kiezen voor de in company cursus. Vraag snel je offerte aan!

De voordelen van een incompany training?

 • Jouw wensen en verwachtingen omgezet in maatwerk
 • Direct en praktisch toepasbaar in je eigen organisatie
 • Geen reiskosten en reistijd van de medewerkers
 • Vooraf intake om de gewenste trainingsresultaten in kaart te brengen
 • Gewenste cursusdatum in overleg

Offerte aanvragen

Vul je gegevens in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de details van jouw aanvraag door te nemen.

Aanhef (Voor de juiste aanhef in de verdere communicatie)
Nieuwsbrief

Heeft u vragen?

Vragen? Bel ons. We helpen je graag verder.

038 820 02 52

 

 

V-Kam Education werkt(e) onder andere voor:

Meer opdrachtgevers