Update Covid-19 maatregelen.

Trainingen gaan door! Zowel live als in onze online classroom. Lees meer

Zorgen over aantal slachtoffers van ongeval op werk

22 mei 2017

Door arbeidsongevallen bij Nederlandse bedrijven zijn vorig jaar zeventig mensen om het leven gekomen. Dat zijn er negentien meer dan een jaar eerder.

Het totale aantal ongevallen op het werk kwam vorig jaar uit op 2500, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Inspecteur-generaal Marc Kuipers van het ministerie spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. „Niet alleen vanwege de groei, maar ook omdat het cijfers zijn die maar een deel van de waarheid laten zien: bijna de helft van de meldingsplichtige arbeidsongevallen werd vorig jaar niet gemeld.” De inspecteur-generaal noemt dat „een schandalig aantal.”

De oorzaken van de ongevallen zijn volgens Kuipers divers. „Winst gaat boven veiligheid, tijdelijke werknemers krijgen onvoldoende instructies of beheersen het Nederlands onvoldoende”, somt hij op. De overheid en het bedrijfsleven hebben volgens hem de morele plicht om te leren van dodelijke ongevallen.

Preventiemedewerker cursus

Meer weten over veiligheid en de Arbowet? Volg dan de praktische preventiemedewerker cursus of de 3 daagse preventiemedewerker opleiding van V-Kam Education!

Uitzendkrachten

Uit het jaarverslag blijkt verder dat uitzendkrachten meer risico lopen dan werknemers in vaste dienst. De kans op een ongeval is bij dergelijke flexibele krachten zelfs twee keer zo hoog. „Dit was uit eerder onderzoek ook gebleken”, voegde de inspectie toe.

Ook lopen werknemers in sommige bedrijfstakken een verhoogd risico. „In de bouw worden al jaren de meeste dodelijke slachtoffers geregistreerd”, stelde de dienst. „In 2016 overleden 16 slachtoffers, in 2015 waren dat er 9, in 2014 20 en in 2013 waren het er 25.”V-Kam Education werkt(e) onder andere voor:

Meer opdrachtgevers