14 oktober Wereld Normalisatie Dag!

25 september 2012

 

Kort gezegd, efficiënt werken maakt het mogelijk kwalitatief goede producten of diensten met minimale verspilling, kosten of onnodige moeite te ontwikkelen. Het helpt organisaties hun winst te maximaliseren en hun doelen te bereiken. Ook is het belangrijk voor succes in de uitdagende en competitieve economische omgeving van nu. Normen helpen de processen hiervoor te implementeren.

‘Best practices’

Internationale normen, zoals die van ISO, IEC en ITU, zijn hulpmiddelen, ontwikkeld door experts van over de hele wereld. Deze normen bevatten internationaal geharmoniseerde ‘best practices'. Deze kunnen gebruikt worden om efficiëntie te meten, te vergelijken en te vergroten en tegelijkertijd om verspilling terug te dringen. Gelijke specificaties maken het bijvoorbeeld mogelijk dat producten, diensten en technologieën van verschillende verkopers op elkaar aansluiten.

 

Internationale normen ondersteunen interoperabiliteit en comptabiliteit, verschaffen een solide basis voor het ontwikkelen van innovaties en faciliteren markttoegang voor nieuwe producten. Normen garanderen dat landen, organisaties, toezichthouders en onderzoekers het wiel niet opnieuw uit hoeven te vinden waardoor ze kunnen investeren in andere prioriteiten.

Over Wereld Normalisatie Dag en NEN

Elk jaar vieren de mondiale en Europese normalisatienetwerken en de nationale normalisatie-instituten Wereld Normalisatie Dag. Deze dag is een eerbetoon aan de mensen wereldwijd die normalisatie mogelijk maken: producenten, fabrikanten, eindgebruikers, leveranciers, overheden, brancheorganisaties, adviesinstellingen etc. NEN is het Nederlandse normalisatie-instituut en lid van de mondiale en Europese normalisatienetwerken ISO en CEN.

Bron: NEN

Meer informatie Normalisatie en Normen

Meer weten over normalisatie en normen als ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000? Volg de praktische
KAM opleiding!V-Kam Education werkt onder andere voor:

Meer opdrachtgevers