Update Covid-19 maatregelen.

Trainingen gaan door! Zowel live als in onze online classroom. Lees meer

Wat levert ISO 9001 op? Een analyse van 42 studies

9 november 2012

Een onduidelijk beeld

Ondanks het grote aantal wetenschappelijke studies over ISO 9001, blijft het beeld over de impact van deze norm op financiële prestaties van de organisatie onduidelijk. Er zijn studies die concluderen dat implementatie en certificatie leidt tot directe en positieve financiële resultaten, andere studies vonden geen significant effect.

 

Om toch geldige conclusies te trekken over deze kwestie hebben Basak Manders en Henk J. de Vries (beide verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) een meta-studie verricht over 42 onderzoeken die aantonen dat implementatie van ISO 9001 een impact heeft op de organisatie. Manders en de Vries keken naar de mate waarin de financiële efficiency van een organisatie verbeterde na ISO 9001-certificatie en of deze prestatie hoger is dan die van vergelijkbare, maar niet gecertificeerde organisaties. De gehanteerde indicatoren voor financiële prestaties zijn ROA (Return on Assets), omzet, investeringen, actief vermogen, winst en marktaandeel.

Goede redenen om ISO 9001 te implementeren

De analyse toont aan dat ISO 9001-certificatie de financiële prestaties doet toenemen en dat daarvoor vooral de toegenomen omzetten verantwoordelijk zijn. Dit komt onder meer omdat implementatie interne voordelen met zich mee kan brengen (hoewel over het algemeen niet meteen na certificatie). Belangrijk is ook dat de toename van de procesbeheersing, procesefficiency, kwaliteit en productiviteit een positief effect hebben op klanttevredenheid. Ook dat certificatie organisaties een 'uitstraling van kwaliteit' meegeeft, speelt een rol.

Bron: ISO Focus+

ISO 9001 cursus

Wilt u meer weten over de ISO 9001 norm en de praktische toepassing? Schrijf u nu in voor de ISO 9001 cursus.


V-Kam Education werkt(e) onder andere voor:

Meer opdrachtgevers