Update Covid-19 maatregelen.

Trainingen gaan door! Zowel live als in onze online classroom. Lees meer

Voedselverspilling een van de belangrijkste thema's van 2014

24 februari 2014

Meer weten over HACCP?

Meer weten over HACCP? Volg de 1 daagse HACCP cursus.

Houdbaarheidsdatum

Het Wageningse instituut LEI ontwikkelde een document waarbij ze bedrijven uitleggen hoe ze met de verordening over houdbaarheidsdatum moeten omgaan. De vermelding van houdbaarheidsdata op levensmiddelen is per 13 december 2014 geregeld met de Europese Verordening 1169/2011. In hoofdlijn zijn deze regels nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van de eerdere Europese richtlijnen.
 
De hoofdregel met betrekking tot het vermelden van een houdbaarheidsdatum is simpel: bij voorverpakte producten moet de ten-minste-houdbaar tot (THT) zijn vermeld. De te-gebruiken-tot (TGT) geeft de datum die beschouwd dient te worden als uiterste consumptiedatum. Het LEI geeft bijvoorbeeld als tip om voedselverspilling te voorkomen om gebruik te maken van de zin ‘na openen nog 3 dagen houdbaar’ in plaats van ‘na openen nog beperkt houdbaar’. Bij de tweede weet de eindgebruiker volgens het LEI veel beter wat hij moet doen.

Proeverij

Op het FoodEvent op 8 april in Den Bosch is er ook aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling in de breedste zin van het woord.
 
Zo is er soep te proeven gemaakt van onverkoopbare maar nog eetbare groenten door Hutten catering.
 
Tebodin en Friesland Domo vertellen hoe zero waste al bij de bouw van een fabriek mee te nemen in het ontwerp.
 
Tenslotte vertelt Friso van Assema van NIZO over een project uitgevoerd binnen het samenwerkingsverband TIFN over het terugdringen van voedselverspilling bij voedingsbedrijven.
 
Bron: vmt.nl


V-Kam Education werkt(e) onder andere voor:

Meer opdrachtgevers