Veiligheid in magazijn kan beter

16 maart 2012

Vandaag presenteerde de Inspectie SZW de cijfers van ongevallen met heftrucks. Dit gebeurde bij EVO in Zoetermeer tijdens het seminar Arbeidsveiligheid dat EVO en Gezond Transport hebben georganiseerd in het kader van de HeftruckHelden-campagne. De bijna honderd deelnemers (leidinggevenden en werkgevers) werden weer met de neus op de harde feiten gedrukt. In totaal waren er in de afgelopen dertien jaar maar liefst 1660 heftruckongevallen. Het gaat dan altijd om ernstige ongevallen met ofwel dodelijke afloop ofwel blijvend letsel en ziekenhuisopname. Per jaar komt dit neer op zo'n 126 ongevallen. Tijdens het seminar vormden gedrag en cultuur de rode draad. EVO en Inspectie SZW lanceerden elk een eigen veiligheidstest die hierop aansluit.

Ongevalcijfers

De cijfers zijn gebaseerd op heftruckongevallen die in de periode van januari 1998 tot en met november 2011 bij de Arbeidsinspectie zijn gemeld en zijn onderzocht.

Met 43 procent behoren aanrijdingen met voetgangers tot de meest voorkomende ongevallen. Uit de analyse blijkt dat de belangrijkste oorzaak hiervan is dat de bestuurder de voetganger te laat of helemaal niet ziet (59 procent). Ook een gebrekkige infrastructuur door te weinig gescheiden voetpaden, de aanwezigheid van obstakels en te weinig manoeuvreerruimte is met 43 procent een veel voorkomende oorzaak. Bij 8 procent van de ongevallen werd geconstateerd dat onvoldoende training en opleiding een rol speelde.

Ongevallen met de heftruckchauffeur of passagier op of in de rijdende heftruck staan met 29 procent op de tweede plaats van meest voorkomende ongevallen. De oorzaak van dit type ongeval is in 61 procent van de gevallen falende rijvaardigheid, die wordt gekenmerkt door afleiding, fysieke gesteldheid, onbedoelde bediening en rijgedrag. Als tweede belangrijke oorzaak (41 procent) komt de gebrekkige infrastructuur naar voren.

Gedrag als belangrijke component

Gedrag en cultuur zijn twee belangrijke aspecten waaraan een bedrijf aandacht moet besteden om de veiligheid in magazijnen te verbeteren. Diverse toonaangevende sprekers op het gebied van arbeidsveiligheid gaven de deelnemers handvatten om een cultuurverandering op de werkvloer door te voeren en om veiligheidsbeleid te ontwikkelen en implementeren. De directeur van wehkamp.nl in Dedemsvaart vertelde over zijn positieve ervaringen met de Roadshow van HeftruckHelden, waar deze handvatten in workshops aan de orde kwamen. De Roadshow is door EVO en Gezond Transport op 16 en 17 februari georganiseerd voor 92 werknemers van wehkamp.nl. De HeftruckHelden-campagne biedt bedrijven verder de mogelijkheid gratis een veiligheidscoach langs te laten komen en gratis deel te nemen aan workshops over gedragsverandering. Tijdens de bijeenkomst is een informatiepakket uitgereikt aan de deelnemers. Met deze zogenoemde toolbox kunnen leidinggevenden werkgesprekken doen met werknemers en hen bewuster maken van veilig gedrag. Verder is het de bedoeling dat bedrijven hun eigen heftruckheld kiezen, waardoor het onderwerp ook steeds meer gaat leven in het bedrijf. Leidinggevenden spelen hierbij een essentiële rol.

Bron: EVO

Heftruck cursus

Investeer in uw medewerkers! Volg de heftruck cursus van V-Kam Education.


V-Kam Education werkt onder andere voor:

Meer opdrachtgevers