Update Covid-19 maatregelen. Trainingen gaan door in onze online classroom!

Lees meer

Recalls veelal door onbewust gemaakte fouten, slordigheden en gebrek aan kennis

10 oktober 2016

Ondanks de implementatie van kwaliteitssystemen als BRC, HACCP, GlobalGAP, IFS neemt het aantal recalls toe. Daarbij gaat het lang niet altijd om bedrijven die bewust de wet overtreden. Vaak betreft het onbewust gemaakte fouten, slordigheden en een gebrek aan kennis. 

"Vakkennis op de werkvloer is een belangrijk element om een voedingsmiddelenbedrijf te vrijwaren van voedselveiligheidsellende", zegt IJsbrand Velzeboer van Scienta nova. "Een falend competentiebeleid kan grote gevolgen hebben: productaansprakelijkheidsclaims, hoge kosten voor terugroepacties en imagoschade. Bij elkaar kunnen de kosten al snel tot een miljoenen of meer oplopen." 

Velzeboer geeft enkele punten aan die van invloed zijn op de kans op een recall. "Denk aan de opleiding, de taalvaardigheid en gemoedstoestand van het personeel dat in direct contact staat met het product. Er moet een goed opleidingsplan zijn voor het personeel, en vergeet de nieuwkomers niet. De aanwezigheid van een integriteitsstatuut dat bewezen functioneert verkleint de kans, net als orde en netheid in het grondstoffenmagazijn. De algemene staat van onderhoud van het pand, de inventaris en vooral de staat van de sanitaire ruimtes, zijn ook een goede indicator."

Hoewel de ‘algemene staat’ op het eerste gezicht prima kan zijn, schuilen in de kleinste hoekjes vaak de grootste problemen. Vloeren, putten en goten bijvoorbeeld, zijn te vaak een sluitstuk op de begroting. “Ze zijn in een voedingsmiddelenbedrijf echter een belangrijk punt van aandacht", zegt Theo van der Koore, verkoopmanager Benelux bij Blücher. De oplossing ligt onder andere bij een goed hygiënisch ontwerp van alles wat zich in de productieruimte bevindt; dus ook vloeren en putjes.

Meer weten over hygiëne & voedselveiligheid?

Volg de HACCP cursus van V-Kam Education!

Het gevaar van voedselveiligheid ligt niet alleen dicht rondom productielijnen in de voedingsmiddelenindustrie, aldus Marcel Klomp, van de Abalco Group. "Verdampers, veelal geïnstalleerd aan plafonds van koel-, vries- of productieruimten, zorgen voor bacteriologische besmetting wanneer deze niet frequent gereinigd worden door een specialist."

Bron: foodholland.nlV-Kam Education werkt onder andere voor:

Meer opdrachtgevers