Update Covid-19 maatregelen. Trainingen gaan door in onze online classroom!

Lees meer

Ontdek meer op het V-Kam Education blog - Pagina 2

 • Is NEN 3140 Verplicht?

  Wat veel werkgevers willen weten - maar wat nu eenmaal niet zo simpel is te beantwoorden - is de vraag: is de NEN 3140 norm verplicht? Het onderwerp ligt in een grijs gebied, maar als we even inzoomen, zien we dat er wel degelijk een antwoord blijkt te zijn. De NEN 3140 is de Nederlandse norm voor veilige bedrijfsvoering van werkzaamheden rondom, aan of met elektrische apparaten of machines, in het laagspanningsgebied. Oftewel: ‘Bedrijfsvoering van elektrische installaties – Laagspanning’. De norm is pas gewijzigd, in juli 2019, waardoor vast aangeschoten apparatuur nu ook onder de NEN 3140 valt. Volgens trainer Stephan Luppens, is de norm een manier om je aan te wet te houden, wanneer je in je bedrijfsvoering te maken hebt met elektrische installaties.

  Geplaatst op 2 september 2020

  Lees verder
 • Wat is NEN 3140?

  Al die wetten en normen: het is logisch dat je als werkgever soms het spoor bijster bent en even niet meer kunt volgen welke certificaten je als bedrijf op zak moet hebben. Daarom lichten wij ze voor je uit, zodat je precies weet wat het inhoudt en of het verplicht is voor jou als werkgever en/of voor jouw werknemers. Deze keer: norm NEN 3140. Wat is dat precies?

  Geplaatst op 2 september 2020

  Lees verder
 • Slaap je fit - tips van een slaappsycholoog

  Tips van een slaappsycholoog Wist je dat 1 op de 5 mensen slecht slaapt? We hebben het hier over 20 procent van de wereldbevolking. Dat is behoorlijk! Slaappsycholoog & health coach drs. Annemieke M. Deiman gaf slaaptips tijdens een coachsessie ‘Slaap je fit’ op de Dag van de KAM-professional in 2019. In dit artikel kun je de tips nog eens nalezen.

  Geplaatst op 2 september 2020

  Lees verder
 • Crisis als vliegwiel voor verandering: het stimuleren van eigenaarschap

  Hoewel de crisis zorgt voor drastische veranderingen, is het altijd belangrijk om kansen te blijven zien. Elke crisis – groot of klein – brengt verandering met zich mee. In het webinar ‘Crisis als vliegwiel voor verandering’, leggen Vincent van Duyvenbode en Sander Delfos uit op welke manier de crisis ook kan zorgen voor een positieve verandering binnen de bedrijfsvoering. In dit webinar benadrukken ze o.a. het onderwerp eigenaarschap en leggen ze uit waarom dit zo belangrijk is voor de groei van een onderneming.

  Geplaatst op 2 september 2020

  Lees verder
 • MVK’er: wat is dat?

  Volgens de Nederlandse wetgeving kan een preventiemedewerker de rol van een Middelbare Veiligheidskundige (MVK’er) invullen, wanneer hij aan de nodige randwaarden voldoet. En dat, terwijl ze in naaste landen bedrijven verplichten een MVK’er in dienst te nemen, kijkend naar de grootte en de bekende risico’s van het bedrijf. Wat is dat dan precies, een MVK’er?

  Geplaatst op 31 augustus 2020

  Lees verder
 • Help, ik ben preventiemedewerker!

  Help, ik ben preventiemedewerker! De taken en bevoegdheden van een preventiemedewerker De preventiemedewerker wordt door de werkgever aangesteld en staat het bedrijf bij op het gebied van gezond en veilig werken. Een verplichte functie, aldus de Arbowet. Bij een kleiner bedrijf – met 25 of minder werknemers – mag je als werkgever zelf de rol van preventiemedewerker invullen. Maar wat zijn de taken en bevoegdheden van een preventiemedewerker eigenlijk?

  Geplaatst op 17 augustus 2020

  Lees verder
 • Middelbare Veiligheidskunde: iets voor jou?

  Middelbare Veiligheidskunde: iets voor jou? In Nederland bepaalt de werkgever op basis van de risico’s van het bedrijf, welke deskundige hij op de werkvloer nodig heeft. Een preventiemedewerker kan de rol van een Middelbare Veiligheidskundige (MVK’er) invullen, wanneer hij aan de nodige randvolwaarden voldoet. Terwijl ze in andere landen vaak kijken naar de grootte van het bedrijf en de ‘welbekende’ risico’s, waarop je vervolgens als bedrijf verplicht wordt een MVK’er in dienst te nemen. Trainer Tiemen van der Worp denkt dat we in Nederland ook die kant op zullen gaan.

  Geplaatst op 10 augustus 2020

  Lees verder
 • #9 ‘QHSE-professional van de toekomst’

  Elke maand zet V-Kam Education een nieuwe KAM-coördinator in het middelpunt om hem of haar over zijn vak te laten vertellen. Hoe ziet de toekomst van de QHSE-professional* er volgens hen uit? Deze maand aan het woord: Luuk Willemsen. “Het werk van een KAM-coördinator is nooit saai.”

  Geplaatst op 30 juli 2020

  Lees verder
 • Kwaliteitsmanagement in crisistijd volgens de OODA-loop

  Kwaliteitsmanagement in tijden van crisis: een periode om te laten zien dat Kwaliteitsmanagement geen ondergeschoven kindje is, maar veel waarde kan toevoegen –vooral-  in tijden zoals deze. Welk model werkt het beste voor jouw organisatie en welke tools kun je hiervoor gebruiken?  Tijdens het webinar ‘Kwaliteitsmanagement in crisistijd’ neemt Tiemen van der Worp je mee naar het model dat volgens hem het beste werkt – crisis of niet.

  Geplaatst op 8 juli 2020

  Lees verder
 • #2 ‘QHSE-professional in tijden van crisis’

  Elke maand zet V-Kam Education een nieuwe KAM-coördinator in het middelpunt om hem of haar over zijn vak te laten vertellen. Hoe ziet de toekomst van de QHSE-professional* er volgens hen uit? Tijdens de coronacrisis doen we het net even anders en spreken we met ‘oud deelnemers’ op afstand: hoe gaan zij om met de crisis, hoe beïnvloedt het hun werk als KAM? Deze maand aan het woord: Rutger Werkhoven. “Iedereen zo goed en tijdig mogelijk informeren, dat was mijn grootste uitdaging.”

  Geplaatst op 29 juni 2020

  Lees verder
 • Risicomanagement in crisistijd

  Risicomanagement in crisistijd: heeft het systeem gefaald?   Risicomanagement in tijden van crisis: de periode om te ontdekken of het huidige systeem werkt of dat er dringend een update nodig is. Hebben we in deze periode belang bij een preventieve aanpak of hadden we daadkrachtiger kunnen zijn? Wat voor kansen zien we op dit moment in onze organisaties ontstaan? Op deze vragen – en meer - is Edwin Martherus ingegaan tijdens het webinar ‘Risicomanagement in crisistijd’. De coronacrisis geplaatst in het risicomanagement perspectief. Allereerst, stelt Edwin, is het een illusie om te denken dat je je goed kunt voorbereiden op een pandemie. “We kennen de risico’s niet, weten niet hoe het virus ‘werkt’, hoe het zich verder ontwikkelt. We weten niet wat de systemische effecten zijn: wat doet een uitbraak met de samenleving? Dat maakt het lastig om van tevoren leidende doelen en normen te stellen. Anders dan wanneer je je als bedrijf voorbereidt op een calimiteit, zoals een grote brand bijvoorbeeld.”

  Geplaatst op 11 juni 2020

  Lees verder
 • Uitgelicht: de preventiemedewerker

  Elk bedrijf moet er één of meerdere hebben: een preventiemedewerker. Verplicht gesteld door de Arbowet. Bij een kleiner bedrijf - met 25 of minder werknemers - mag je als werkgever zelf de rol van preventiemedewerker invullen. Maar wat is dat nou eigenlijk, een preventiemedewerker?

  Geplaatst op 4 juni 2020

  Lees verder
 • De preventiemedewerker: een verplichte functie?

  Voor de meeste bedrijven geen onbekend begrip: de preventiemedewerker. Met zijn of haar functie een belangrijk middelpunt op het gebied van preventie en bescherming. Maar is de functie ook verplicht? Of is het optioneel ?

  Geplaatst op 3 juni 2020

  Lees verder
 • #1 ‘QHSE-professional in tijden van crisis’

  Elke maand zet V-Kam Education een nieuwe KAM-coördinator in het middelpunt om hem of haar over zijn vak te laten vertellen. Hoe ziet de toekomst van de QHSE-professional* er volgens hen uit? Tijdens de coronacrisis doen we het net even anders en spreken we met ‘oud deelnemers’ op afstand: hoe gaan zij om met de crisis, hoe beïnvloedt het hun werk als KAM? Deze maand aan het woord: Rianne Roijers. “We hebben een coronateam opgezet.” Rianne werkt als KAM-coördinator voor Koninklijke van Twist. Een groot bedrijf dat onder andere noodstroomaggregaten levert. Dat brengt nu, met de coronacrisis, nieuwe risico’s met zich mee. “Wij hebben natuurlijk wel een vitaal beroep: denk bijvoorbeeld aan de noodstroomaggregaten in ziekenhuizen. Ik snap dat sommige collega’s zich een beetje opgelaten voelen, om dan naar een risicolocatie te moeten waar mogelijk coronabesmettingen zijn. Toch moet het werk gewoon doorgaan. De noodstroomaggregaat is zeker nu, heel belangrijk!”

  Geplaatst op 25 mei 2020

  Lees verder
 • Hulpverlenen in tijden van corona, hoe doe je dat?

  De intelligente lockdown brokkelt langzaam af, kappers zijn weer open en ook de kinderen mogen (voor een deel) naar school. Maar het advies om zoveel mogelijk thuis te werken blijft, net als de anderhalvemetersamenleving. Duidelijk, maar hoe verleen je als bhv’er nu de juiste hulp? En hoe communiceer je als hoofd-bh’ met je werkgever, collega’s en mede-bhv’ers? In het gratis webinar van V-Kam Education – gegeven door trainer Otto Mulder en Marieka Baars – word je meegenomen in het onderwerp ‘BHV in crisistijd’. Otto: “Iedereen is verplicht om mensen in nood te helpen, de hulpverlening gaat gewoon door. Maar dan zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand”. We snappen dat dit misschien een aantal vragen bij jullie naar boven brengt, daarom hebben we de meestgestelde vragen hieronder in kaart gebracht. Marieke en Otto hebben deze zo zorgvuldig mogelijk proberen te beantwoorden.

  Geplaatst op 18 mei 2020

  Lees verder

Blijf op de hoogte en schrijf je hier gratis in voor de maandelijkse digitale KAM Praktijk! Alles over veilig, verantwoord en vakkundig werken.

V-Kam Education werkt onder andere voor:

Meer opdrachtgevers