Update Covid-19 maatregelen.

Trainingen gaan door! Zowel live als in onze online classroom. Lees meer

NVWA verwacht dat bedrijven ook 'nieuwe' gevaren zoals virussen en STEC’s opnemen in HACCP

25 september 2015

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verwacht dat bedrijven bij het opstellen van een HACCP-Plan niet alleen de wettelijk vastgestelde microbiologische criteria maar ook ‘nieuwe’ gevaren zoals virussen en STEC’s opnemen. Dat zei Karin Nagel van de NVWA tijdens een gezamenlijke kwaliteitsmanagersbijeenkomst van GroentenFruit Huis en Food Compass.

Een onveilig product moet worden gemeld en de indruk van de NVWA is dat de groente- en fruitsector dit serieus doet in vergelijking met andere sectoren. Recente audits vanuit de EU in NL bij zowel de primaire plantaardige sector als tracking en tracing in vlees leverden voor de NVWA concrete aandachtpunten voor invulling, respectievelijk aanscherping van het toezicht.

Meer weten over hygiëne & voedselveiligheid?

Volg de HACCP cursus van V-Kam Education!

Meer aandacht microbiologische risico’s

Na de uitgebreide presentatie en de gevoerde discussies werd duidelijk dat bewustwording van microbiologische risico’s veel meer aandacht moet krijgen in de gehele keten. Bij goede hygiënische praktijken in alle ketenschakels is de kans op een besmetting met pathogenen klein, maar niet nul. Bij een uitbraak is de impact voor de sector enorm. De sector zal naast de lopende activiteiten zoals sectorale microbiologische monitoring Food Compass, het ontwikkelde listeria model, wetenschappelijk onderzoek microbiologie en praktische tools bij implementatie van GlobalGAP versie 5, nog meer moeten inzetten om de onzichtbare pathogene micro-organismen op het netvlies te krijgen bij de bedrijven.

bron: GroentenFruit Huis, 10/09/15 V-Kam Education werkt(e) onder andere voor:

Meer opdrachtgevers