Update Covid-19 - toegangsbewijs

Trainingen gaan door! Zowel live als in onze online classroom. Let op het toegangsbewijs. Lees verder.. Lees meer

Nudging inzetten om veiliger te werken

21 september 2021


Meer info en een paar handige tips

Heb jij ons inspiratiewebinar gezien of ons blog gelezen over nudging? Super, dan weet je al dat er verschil zit tussen bewust en onbewust gedrag én hoe nudging hierbij kan helpen. In dit artikel geven we nog meer achtergrondinformatie en interessante links over dit boeiende onderwerp.

Gemakkelijk en automatisch

Daniel Kahneman zei het al: “Changing behavior by changing environment”. Het gedrag van mensen kun je het makkelijkst veranderen door de omgeving te veranderen. Het creëren van een omgeving, waarbij het gewenste gedrag makkelijker en vrijwel automatisch gaat.

Bekijk de video hieronder waarin Kahneman dit heel duidelijk uitlegt tijdens een seminar van Denk Producties.

 

Fruit op ooghoogte

Dit is natuurlijk waar nudging om draait. Het aanpassen van de omgeving om bepaald gedrag te stimuleren. Dit kan gedaan worden vanuit een oogpunt om mensen veiliger te laten werken, maar ook om bijvoorbeeld gezondere keuzes te maken. Op de site van Loket Gezond Leven kun je een aantal mooie praktijkvoorbeelden vinden zoals het op ooghoogte plaatsen van fruit in bedrijfskantine.

Meer luisteren?

Ben je een luisteraar? Zoek dan in je podcast app naar Safety Monkey Podcast 23 met Chantal van der Leest . Zij schreef het boek Ons Feilbare denken. Chantal is neuropsycholoog en legt de link tussen nudging en de verschillende systemen in ons brein. Ook andere afleveringen van deze serie zijn zeker de moeite waard!

Meer lezen?

Ben jij meer een boekenworm of wil jij nog meer lezen over het verschil tussen ons onbewuste en bewuste brein? Kijk dan ook eens naar het boek Het slimme onbewuste van Ap Dijksterhuis. Echt een aanrader om inzicht te krijgen in allerlei processen die zich in je hoofd afspelen.

Tekst: Ilse Jansen - trainer bij V-Kam EducationV-Kam Education werkt(e) onder andere voor:

Meer opdrachtgevers