Update Covid-19 maatregelen. Trainingen gaan door in onze online classroom!

Lees meer

Investeren in arbo loont, Zeker als je samenwerkt met je collega’s

29 oktober 2014

Veilig en gezond werken gaat niet vanzelf. Daar moet je werkgever wel in investeren. En dat ziet hij misschien niet zitten. Veel werkgevers ervaren arbo als een bodemloze put waar veel geld ingaat, zonder dat het loont. Dit geldt misschien voor de korte termijn, maar op de lange termijn leveren arbo-investeringen wel degelijk geld op, zo blijkt uit Europees onderzoek.

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) onderzocht wat het oplevert als een bedrijf investeert in een veilige en gezonde werkplek. Conclusie: vaak betaalt zo’n investering zich al binnen enkele jaren terug. Investeren in arbo zorgt voor minder ongelukken op de werkvloer, dalend ziekteverzuim én een hogere productiviteit. Daar heeft je werkgever vast wel oren naar!

Preventiemedewerker cursus

Meer weten over veiligheid en de Arbowet? Volg de praktische preventiemedewerker cursus van V-Kam Education!

Gezonde werkplek kan de productiviteit verhogen

Zo bedacht een Nederlandse komkommerkweker een nieuw pluk- en sorteersysteem. Zijn medewerkers waren al een dagje ouder. Daarom verwachtte hij dat ze fysieke klachten zouden krijgen door het tillen van zware kisten komkommers. Door de introductie van het nieuwe systeem wist hij het ziekteverzuim terug te dringen met 20%. Daarnaast werd het plukken 15% en sorteren 5% efficiënter. Door die hogere productiviteit had de kweker zijn investering binnen vier jaar terugverdiend.

Samenwerking draagt bij aan succes van een maatregel

Het EU-OSHA wijst erop dat succesvolle – en lucratieve – arbomaatregelen altijd het resultaat zijn van samenwerking tussen werkgever en werknemers. Ook werpen bedrijfsbrede maatregelen meer vruchten af dan specifieke maatregelen voor één onderdeel van de organisatie. In de meeste gevallen zorgde dit inderdaad voor een grotere winstgevendheid. Maar voor jou zit de winst hem vooral in het feit dat je collega’s gezonder en veiliger kunnen werken!

Bron: inpreventie.nlV-Kam Education werkt onder andere voor:

Meer opdrachtgevers