Update Covid-19 maatregelen.

Trainingen gaan door! Zowel live als in onze online classroom. Lees meer

Audits en inspecties ondersteunen de voedselveiligheidscultuur binnen een bedrijf

1 mei 2013

Interne audit cursus

Boek resultaat met uw interne audits! Schrijf u nu in voor de praktische interne audit cursus van V-Kam Education.

 

Audits en inspecties alleen volstaan niet, maar ondersteunen wel de voedselveiligheidscultuur binnen een bedrijf, zo staat in de Nieuwsbrief Voedselveiligheid van april te lezen die zich baseert op twee onderzoeken in Food Control.

Voedselveiligheidscultuur

Alleen als het personeel op de hoogte is van de risico’s die producten of productie met zich meebrengen is een voedselveiligheidscultuur te onderhouden. Medewerkers moeten weten waarom het belangrijk is voedselveiligheidsrisico’s te beheersen en dit ook kunnen aantonen, stellen onderzoekers in Food Control. Het scheppen van de juiste voedselveiligheidscultuur vereist gericht management en communiceren.

Voedselveiligheidsysteem

In de Nieuwsbrief Voedselveiligheid staan zes gedachten waardoor het huidige voedselveiligheidssysteem valt te verbeteren:

  • 1. Auditors spelen een actieve rol, maar de eindverantwoordelijkheid ligt bij producent.
  • 2. Auditrapporten zijn alleen bruikbaar als de producent de risico’s intern bespreekt en tekortkomingen weghaalt in een systeem van continu verbeteren.
  • 3. Er bestaat een verschil tussen de momentopname van een audit en het idee dat het bij een audit gaat om een volledige verificatie van product en proces.
  • 4. Onafhankelijke audits zijn slechts één prestatie-indicator. Bedrijven moeten dat aanvullen met eigen microbiologische en/of chemisch monitoring van de productie en interne audits.
  • 5. Het observeren van productiehandelingen van het personeel gecombineerd met de audit- en inspectieresultaten kunnen een indicatie geven van de voedselveiligheidscultuur binnen een bedrijf.
  • 6. Het meest veelbelovend om voedselveiligheidsincidenten te voorkomen is het gebruik van auditresultaten gecombineerd met observaties om een echte voedselveiligheidscultuur te ontwikkelen, te verbeteren en te handhaven. Ook in tijden van druk op kosten.

Bron: VMT

Audit+ training

Meer verdieping in uw audits of risk based auditen? Schrijf u dan snel in voor de audit+ training!


V-Kam Education werkt(e) onder andere voor:

Meer opdrachtgevers