Update Covid-19 maatregelen. Trainingen gaan door in onze online classroom!

Lees meer

Interne audit volgens ISO 9001? Een checklist, voorbeeld en vragenlijst

15 november 2016

Interne audit iso 9001

Een interne audit is een belangrijk instrument voor het management van een onderneming. Bedrijfsprocessen en de doeltreffendheid van het systeem in de praktijk worden onderzocht. Werken alle processen goed volgens de gestelde eisen? Wordt er door medewerkers gewerkt zoals afgesproken en waar zijn eventueel verbeteringen mogelijk? Een gedegen uitgevoerde interne audit geeft antwoord op deze vragen en is een krachtig hulpmiddel om de bestaande processen te beoordelen op hun toegevoegde waarde, zowel voor de organisatie als de klanten.

Middels het inzien van dossiers, formulieren en verslagen krijgt de auditor inzicht in het functioneren en de effectiviteit van bestaande processen. Ook interviews met de personen die bij deze processen betrokken zijn, horen bij een goede interne audit. Medewerkers kunnen een interview zien als een persoonlijke beoordeling, terwijl een interne audit juist gericht is op processen. Het is belangrijk dat medewerkers zich hiervan bewust gemaakt worden, om een objectieve interne audit uit te kunnen voeren.

Interne audit iso 9001 checklist

Om een kwalitatief goede interne audit uit te voeren die voldoet aan de ISO 9001-kwaliteitseisen, is het aan te raden om met een checklist te werken. Hiermee weet u zeker dat u geen belangrijke punten mist. Onderdeel van deze interne audit iso 9001 interne checklist zijn in ieder geval:

 • Voorbereiding interne audit (doelstellingen vastleggen, activiteiten plannen en overleg hierover)
 • Interviews voorbereiden
 • Interne audit aan bedrijf en medewerkers communiceren
 • Interviews uitvoeren, processen in kaart brengen
 • Verslaglegging van bevindingen (auditrapport met aanbevelingen)
 • Opvolging (besluitvorming en uitvoering van maatregelen)

Een auditor is niet verantwoordelijk voor het daadwerkelijk oplossen van de geconstateerde verbeterpunten. Dat blijft de taak van het management.

> Download het gratis e-book 'De 12 gouden interne audit regels'

Vragenlijst interne audit iso 9001

Bij de voorbereiding van een interne audit iso 9001 2015 kan gebruik gemaakt worden van een vragenlijst. Welke vragen daar precies op staan is per proces en audit verschillend. Een standaard vragenlijst die afgevinkt kan worden is daarom niet te geven. Wel zijn er een aantal richtlijnen voor de vragenlijst interne audit iso 9001:

 • Maak gebruik van zowel open als gesloten vragen.
 • Vraag naar concrete aantallen
 • Vraag specifiek naar documenten
 • Blijf objectief in het gesprek
 • Noteer antwoorden gedetailleerd
 • Blijf doorvragen totdat zaken duidelijk zijn
 • Kijk ook naar non-verbale communicatie

Door een interne-audit-training te volgen, is het voor iedereen mogelijk om een goede interne audit volgens de iso 9001-standaard uit te voeren.

Het is nu ook mogelijk om de lead auditor training online te volgen bij V-Kam!

Interne audit iso 9001 voorbeeld

Om een interne audit goed en professioneel te leren uitvoeren, kan een interne audit iso 9001 voorbeeld erg nuttig zijn. Aan de hand van case studies en praktijkvoorbeelden wordt de theoretische kennis concreet en tastbaarder gemaakt. In de audit training leert u een interne audit uit te voeren die voldoet aan de internationale iso-norm voor audits. Hierbij wordt alles duidelijk uitgelegd aan de hand van interne audit iso 9001 voorbeelden. Speciale vaardigheden worden daarbij aangeleerd. Benieuwd naar de mogelijkheden? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden schrijf u in voor de nieuwsbrief KAM Praktijk.V-Kam Education werkt onder andere voor:

Meer opdrachtgevers