Hygiëne staat gelijk aan veiligheid

11 januari 2013

 

Altijd is Rob Geus gedreven om ondernemers en hun personeel te stimuleren om hygiënisch en veilig te werken. Veilig voor klanten door de hygiëne en voedselveiligheid te bevorderen. En veilig voor personeel door de werkplek goed in te richten en schoon te houden. Waar komt die passie en gedrevenheid vandaan? Rob legt het uit: "Mijn vader was chef-kok en hoofd civiele dienst in een ziekenhuis. Als jochie hielp ik 'm regelmatig. Hij is op en top professional. Van hem heb ik zoveel geleerd. Het was logisch dat ik in zijn voetsporen zou treden. Ik deed een koksopleiding en ging aan de slag als kok. Later, toen ik chef-kok was, ging ik me meer verdiepen in hygiëne en kwaliteit. Want als je echt verschil wilt maken, moet dat op orde zijn. Om m'n passie over te dragen ging ik columns en boeken schrijven. Ik wil niet beroemd zijn, maar bedrijven echt veiliger en beter maken. Daarom doe ik ook vol overtuiging mee aan Check Je Werkplek."

Het is simpel

Volgens Rob is het simpel: "Hygiëne staat gelijk aan veiligheid. Als het één niet goed is, kom je met het ander in de problemen. Als je slordig werkt, glij je uit over de etensresten. Als je niet goed schoonmaakt, is de keuken te vet en is het risico op brand vele malen groter. Ondernemers en personeel moeten elkaar scherp houden op die zaken. Als je dat doet, wordt je zaak beter, zijn klanten blijer en werk je ook veel gezonder en veiliger." "Als ik een zaak binnenkom let ik altijd direct op de veiligheid. Binnen een paar seconden zie ik de brandblusser hangen. En dan vraag ik langs m'n neus weg: waar hangt hier de brandblusser? Negen van de tien medewerkers en eigenaren weten het niet! Soms werken ze al hun halve leven in de zaak en lopen ze toch tien minuten te zoeken naar dat ding. Nou, als de vlam in de te vette afzuiginstallatie slaat, is dat echt tien minuten te lang hoor! Jongens doe me een lol en vul die RisicoWijzer in. En hang 'm dan wel beter zichtbaar op dan die brandblusser. Afgesproken? Check!"

Vlam in de pan
"In de horeca wordt natuurlijk voortdurend vet gebruikt om te bakken en te frituren. Voor de voedselveiligheid moet dat vet schoon zijn. Maar waar bijna niemand aan denkt is dat hygiënisch werken ook veilig werken is. De meeste horecabranden ontstaan doordat afzuigkanalen in de fik vliegen. Waarom? Omdat ze niet regelmatig schoon gemaakt worden. Als de afzuigkap en het afzuigkanaal te vet zijn, hoeft er maar één vlammetje in te komen en dan staat het pand in de brand. Nummer 1 van horecabranden is de vlam in de pan. Wist je dat een brand achttien keer sneller gaat als de afzuiginstallatie te vet is? Inspecteer dus regelmatig de afzuiging: het is echt van levensbelang!"

Verboden voor pumps

"Ik zie zo vaak dat keukenpersoneel op gympies of zelfs op pumps werkt. Dat is natuurlijk niet professioneel. Want erg gevaarlijk. Een groot deel van het verzuim in de horeca komt doordat personeel struikelt of uitglijdt. Hoe komt dat? Doordat de vloer te glad is en door verkeerd schoeisel. Vaak zijn vloeren te vet. Dat komt doordat er niet hygiënisch wordt gewerkt. Er wordt gemorst op de vloer en vervolgens niet goed schoongemaakt. Als je dan ook nog schoeisel draagt zonder goed profiel, lig je snel op je snufferd. En vallen in een keuken is levensgevaarlijk: je hoofd kan op de rand van het werkblad knallen, je kunt in je val een pan kokend water of een frituurpan meesleuren. Echt, ik probeer het niet dramatisch te maken, maar het gebeurt allemaal. Kijk maar naar de ongevalscijfers in de horeca. Die zijn echt onwaarschijnlijk hoog! In de keuken draag je dus gewoon veiligheidsschoenen! Met antislipprofiel en stalen neuzen. Als je dat niet doet, ben je geen vakman. Zo simpel is dat."

Onhandige inrichting
Rob komt dagelijks in keukens van horecazaken. Wat ziet hij nog meer als ongevalsveroorzakers? "Wat ik vaak tegenkom: onhandige inrichting van de keuken. Zaken geven kapitalen uit aan keukenapparatuur, maar denken niet na hoe ze het efficiënt, ergonomisch en dus veilig plaatsen. De simpele regel is: hou de loopafstanden zo kort mogelijk. Want lopen is tijdsverlies, meer vermoeidheid, grotere kans op botsingen met collega's en veel meer kans op struikelen en uitglijden. Richt de ruimte zo in dat je zo weinig mogelijk meters hoeft te maken. Want hoe minder meters, hoe minder ongelukken. Simpel? Jazeker: het is echt geen hogere wiskunde allemaal."

Werk als team
"De succesvolste horecazaken zijn geoliede teams. Goede communicatie is van levensbelang voor de kwaliteit en ook voor de veiligheid. Weet iedereen wat ie moet doen als er een ongeluk gebeurt? Als er brand is, als er een agressieve klant is of zelfs een overval. Gebruik de RisicoWijzer. Het is een eenvoudig lijstje met alarmnummers van brandweer en politie, met namen en telefoonnummers van BHV'ers, maar ook met de plaats van de brandblusser en de nooduitgang. Bespreek 'm regelmatig samen. En hang 'm op. Nieuw personeel weet van toeten noch blazen. Breng ze op de hoogte van deze levensreddende afspraken."

Bron: Check Je Werkplek

HACCP cursus

Veilig voedsel eten wil iedereen. Voedselveiligheid richt zich op het voorkomen van schadelijke gevolgen. HACCP en goede hygiëne zijn belangrijke speerpunten. In de HACCP cursus van V-Kam Education maakt u kennis met deze aspecten.V-Kam Education werkt onder andere voor:

Meer opdrachtgevers