Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Hulpverlenen in tijden van corona, hoe doe je dat?

De intelligente lockdown brokkelt langzaam af, kappers zijn weer open en ook de kinderen mogen (voor een deel) naar school. Maar het advies om zoveel mogelijk thuis te werken blijft, net als de anderhalvemetersamenleving. Duidelijk, maar hoe verleen je als bhv’er nu de juiste hulp? En hoe communiceer je als hoofd-bh’ met je werkgever, collega’s en mede-bhv’ers? In het gratis webinar van V-Kam Education – gegeven door trainer Otto Mulder en Marieka Baars – word je meegenomen in het onderwerp ‘BHV in crisistijd’.

Otto: “Iedereen is verplicht om mensen in nood te helpen, de hulpverlening gaat gewoon door. Maar dan zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand”. We snappen dat dit misschien een aantal vragen bij jullie naar boven brengt, daarom hebben we de meestgestelde vragen hieronder in kaart gebracht. Marieke en Otto hebben deze zo zorgvuldig mogelijk proberen te beantwoorden.

Hulp verlenen op anderhalf meter afstand (Q&A)

Mag ik iemand nog reanimeren?
“Weet je van iemand dat hij of zij het coronavirus heeft, dan doe je geen reanimatie. Pak dan de AED! Het beademen komt nu helemaal te vervallen, je mag alleen een borstcompressie uitvoeren. Gebruik hierbij beschermingsmiddelen, zoals nitril handschoenen. Zorg er ook voor dat andere hulpverleners op afstand blijven.” Zie ook de richtlijnen van de reanimatieraad.

> Download schema “Volgorde van handelen bij de basale reanimatie van volwassenen tijdens COVID-19 pandemie” 

In hoeverre mag je als bhv’er gebruik maken van een beademingsballon?
“Een ambu ballon of blaasbal mag alleen worden gebruikt door mensen die hiervoor gecertificeerd zijn. Het gaat hierbij om een medisch voorbehouden handeling. Ben je hiervoor geschoold? Dan mag je het ook nu, in tijden van crisis, blijven gebruiken.”

Hoe controleer ik op afstand de ademhaling van een bewusteloos slachtoffer?
“Door puur te kijken. Ga niet met je gezicht boven de mond van het slachtoffer hangen, maar laat één hulpverlener dichterbij komen en controleer of de borst op en neer gaat. Geen vermoedelijke ademhaling? Dan start je met de reanimatie (alleen borstcompressie).”

Ontruimen in noodsituaties, hoe doe je dat?
“In een noodsituatie denkt niemand aan de anderhalf meter afstand, maar is het cruciaal dat iedereen zo snel en veilig mogelijk het pand kan verlaten. Eigen veiligheid eerst. Je kunt als bedrijf de looproute aanpassen door een aparte in- en uitgang te creëren, maar als er echt paniek is gaat alles natuurlijk anders.”

Iemand in nood verbinden op afstand: kan dat?
“Als het noodzakelijk is, zul je dichterbij moeten komen. Maar doe dit wel alleen en gebruik bescherming (denk aan nitril handschoenen). Leg je benodigdheden vast klaar, voordat je de patiënt benaderd. Dit scheelt weer tijd. Tenzij het om een bloeding gaat die je meteen dicht moet drukken: dat moet natuurlijk zo snel mogelijk gebeuren.”

Moet ik mijn EHBO-trommel aanpassen, door hier mondkapjes aan toe te voegen?
“Nee, dit is niet nodig. Wel is het belangrijk om nogmaals te benadrukken dat mond-op-mondbeademing op dit moment niet is toegestaan. Kiss of Life mag dus ook niet worden gebruikt in tijden van corona.”

BHV training tijdens de coronacrisis

Met hoeveel mensen mag je nu een training volgen?
“De meeste opleiders hanteren nu groepen van maximaal acht mensen. Op deze manier kun je zo goed als mogelijk het overzicht behouden en de richtlijnen van het RIVM blijven volgen.”

Mijn bhv-pasje is bijna verlopen, maar de herhalingscursus wordt uitgesteld. Wat nu?
“Je pasje is verlopen, maar je bent niet alles in één keer verleerd. Je blijft verplicht te handelen in noodsituaties. Je kunt je kennis tussentijds bijhouden door het volgen van een e-learning, het lezen van een boek, Google, of het bellen van je opleider wanneer je een specifieke vraag hebt. Heb je een bepaalde certificering die verloopt? Als je de vaardigheden nog onder de knie hebt en competent bent, is dat op dit moment het allerbelangrijkste.”

Kun je het reanimeren nog oefenen tijdens een bhv-training?
“Ja, maar dan heeft iedereen wel een eigen pop nodig. De pop mag één keer gebruikt worden, daarna moet het worden schoongemaakt en moet er een nieuw gezicht en longen op worden geplaatst. Het gezicht is makkelijk te reinigen, door het bijvoorbeeld in de vaatwasser te doen. Maar ook tijdens trainingen geldt: wel anderhalf meter afstand houden van andere cursisten/ trainers.”

Hoe kun je tijdens het trainen iemand helpen met het oefenen van verbinden van bijvoorbeeld wonden?
“Hier kun je onder andere etalagepoppen voor gebruiken. Maak hier bijvoorbeeld een open botbreuk op, welke de cursist mag verbinden. Wees creatief.”

Ontruimingsoefeningen: gaan die door?
“Heb je de ruimte om te oefenen, dan kunnen ontruimingsoefeningen ook nu door gaan. Als de anderhalf meter afstand maar gewaarborgd blijft: alles volgens de RIVM-richtlijnen.

Je kunt bijvoorbeeld per trappenhuis een aparte verzamelplek instellen. Maar kun je het uitstellen tot een beter moment, dan zal de ontruimingsoefening een stuk effectiever zijn. Het probleem is alleen: niemand weet hoe lang deze situatie nog gaat duren.”

Naast fysieke ontruimingsoefeningen is het ook een goed idee om diverse scenario’s ‘droog’ te oefenen. Dit kan je doen met een theoretische ontruiming; een table-top. Met behulp van een actueel en groot plattegrond op tafel kan je de mogelijke knelpunten inventariseren.
Je doet deze table-top in groepjes van 2 of 3. Het mooie is dat je op verrassende uitkomsten komt. En je krijgt er leuke gesprekken van.

Hoe ga je om met Lotus slachtoffers tijdens een EHBO- of bhv-training?
“Heel simpel: niet. Je kunt geen afstand houden, dus er wordt nu geen gebruik gemaakt van Lotus slachtoffers tijdens trainingen.”

Hoe ga je om met hulpverlening aan bezoekers, bijvoorbeeld chauffeurs of monteurs?
“Je bent en blijft een hulpverlener, daar maak je ook nu geen onderscheid in. Wel blijft de regel: ‘Eigen veiligheid eerst’.”

BHV in het bedrijfsleven 

Moet je nu juist de deuren openhouden of toch sluiten, met kans op besmetting via de deurklink?
“De mensen die naar het werk komen, moeten in principe gezond zijn. Brandveiligheid is in dit geval belangrijker, brandcompartimenten moeten in tact blijven. Wel kun je overal reinigingstafeltjes plaatsen, zodat mensen hun handen kunnen reinigen met (70%) alcohol.”

Hoe houd ik mijn bhv’ers betrokken, nu iedereen op afstand werkt?
“Het is belangrijk om de informatie die je verspreidt onder je bhv- ers, zo klein en behapbaar mogelijk te houden. Niemand zit te wachten op lange e-mails, want iedereen is druk. Houd het bijvoorbeeld op één onderwerp per e-mail of zet in het onderwerp van de mail: ‘Het lezen van dit artikel kost je ongeveer twee minuten’. Ook kun je ervoor kiezen om een kort filmpje te maken en deze te delen op bijvoorbeeld het intranet of een afgeschermd instagramkanaal.”

Wat ga je communiceren naar je ‘niet-bhv’ collega’s over de nieuwe situatie?
“Het is belangrijk mensen te informeren over de nieuwe situatie. Hulpverlenen op anderhalfmeter afstand: wat is dat nou eigenlijk? Het klinkt hard, maar een reanimatie zal door deze situatie op dit moment minder succesvol zijn. Wees transparant in het delen van je informatie.”

Doordat mensen zoveel mogelijk thuiswerken, is de kans groot dat je alleen werkt. Hoe ga je hiermee om?
“Dat is de grootste uitdaging voor de eindverantwoordelijke bhv-er. Je hebt een ondersteunende functie en bent geen leidinggevende. De directeur is eindverantwoordelijk. Geef het tijdig aan, escaleer sneller en kom met concrete cijfers. Laat zien waarom het belangrijk is dat er genoeg bhv’ers aanwezig zijn. Wat je zelf zou kunnen doen:

  • Kijk of er mensen op vaste momenten beschikbaar zijn
  • Ga na of medewerkers weten wat er veranderd is op bhv-gebied
  • Besef dat het om een nieuwe situatie gaat en dat je risico- en evaluatie-inventarisatie zal moeten worden aangepast
  • Bepaal het minimum aantal bhv’ers
  • Huur bhv’ers in (instructeurs, beveiligers of evenementenmedewerkers die nu beschikbaar zijn)
  • Zorg dat je gemist wordt en laat mensen weten dat je er bent
  • Zorg dat iedereen de interne alarmeringsprocedures kent

Extra tip: Geef als bhv’er nu duidelijk aan wat iedereen van jou kan en mag verwachten. Niet iedereen weet dat je als bhv’er niet meteen op het slachtoffer afspringt, maar eerst een stap terugneemt om te beslissen of het wel of niet nodig is om dichterbij te komen. Hulpverlenen zal op dit moment nu eenmaal ook veel gepaard gaan met het geven van instructies op afstand.”

BHV protocol

Het nieuwe BHV protocol in het kader van covid-19 is in afrondende fase. De verwachting is dat dit woensdag 20 mei gepubliceerd wordt. Je kunt dat hier dan ook downloaden. 

Meer weten?

Het gratis webinar ‘BHV in crisistijd’ is hieronder terug te kijken.

Meer informatie kan je ook vinden op:

© Michelle van der Molen