Update Covid-19 maatregelen.

Trainingen gaan door! Zowel live als in onze online classroom. Lees meer

Consumentenbond: 'houdbaarheidsdatum voedsel is niet altijd heilig'

10 mei 2013

Veilig voedsel eten wil iedereen.

Voedselveiligheid richt zich op het voorkomen van schadelijke gevolgen. HACCP en goede hygiëne zijn belangrijke speerpunten. In de online HACCP cursus van V-Kam Education maakt u kennis met deze aspecten.

Afwijkende geur en smaak

Oxidatie maakt oude sinaasappelsap donkerder en de smaak wijkt af. Als bier over de datum is, gaat het vooral anders ruiken. Overigens maakt het wel verschil hoe het bier bewaard is. Als deze koel en donker heeft gestaan, blijft de smaak veel langer goed.

'Het is een kunst yoghurt te laten bederven'
Volgens de Consumentenbond is het een kunst yoghurt te laten bederven omdat het zuur in de yoghurt bederfbacteriën tegengaat. Hoewel er schimmels kunnen ontstaan, zijn die makkelijk te herkennen en proeven. Pas na enkele weken veranderde de smaak en textuur van de yoghurt. Ziekmakende bacteriën en schimmels kwamen niet voor.

Zintuigen onbetrouwbaar bij vleeswaren
De bond onderzocht ook hoe lang geopende vleeswaren goed blijven. Filet américain bleek na openen en drie dagen in de koelkast op de tht-datum nog veilig te eten, rosbief was echter op het randje, terwijl het smaakpanel het nog vers vond smaken. De zintuigen zijn hier dus niet te vertrouwen.

Vleeswaren halen de tht-datum soms niet
Achterham, zelfs houdbare, en kipfilet scoorden slecht. De houdbare ham bevatte bij openen voor de tht-datum al te veel melkbacteriën, de verse ham twee dagen na openen en de kipfilet na drie dagen. Salami blijft vanwege de samenstelling (met melkzuurbacteriën en veel zout) langer goed en was twee weken na openen nog goed.

Ingevroren brood blijft vers
Uit de smaaktest bleek dat ingevroren brood na zes weken nog altijd zo goed als vers was. Dit terwijl het Voedingscentrum adviseert dit brood na twee weken weg te gooien. Het centrum neemt het resultaat uit dit onderzoek dan ook mee bij het opstellen van zijn nieuwe bewaarwijzer.

Conserven blijven lang goed
Zolang het blik intact en roestvrij is en niet bol staat, is de inhoud vaak gewoon eetbaar. Zo doorstonden blikken noodbiscuits uit 1962, koffie uit 1945 en een militair rantsoen uit 1963 alle de tand des tijds.

Bron: VMTV-Kam Education werkt(e) onder andere voor:

Meer opdrachtgevers