Helft verzuim heeft psychische oorzaak

22 februari 2013

“Hoogst opvallend”, karakteriseert bedrijfsarts Corné Roelen van 365, de marktleider op het gebied van arbodiensten in de bouwnijverheid. “In 2010 had in de branche 10 procent van het verzuim een psychische oorzaak. In 2011 was dat 13 procent. En vorig jaar ineens 49 procent.” Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog, legt een rechtstreeks verband tussen de uitval door stress en oplopende spanning in crisistijd. “Mensen zien om zich heen banen verdwijnen. Hoe moet dat straks verder met de hypotheek? Komen ze zelf ook op straat te staan? Het zou best kunnen dat hetgeen we nu in de bouw zien, het voorland is van de hele Nederlandse economie. De bouw komt wat de ontslagen betreft altijd als eerste aan de beurt.”

In de bouw nam het ziekteverzuim van 2010 op 2011 met 0,3 procent toe tot 5,1 procent. Vorig jaar zakte het niveau een fractie tot 5,0 procent. Door de sterke stijging van het aantal gevallen met een psychische achtergrond verdubbelde de gemiddelde duur van het langdurig verzuim tot 160 dagen. Uit de databank van 365 blijkt dat vorig jaar gemiddeld van de werknemers 4,1 procent ziek thuis was. Het verzuim is geringer dan in 2010 (4,3 procent) en 2011 (4,5 procent). 365 verleent arbodiensten aan 70.000 werkgevers die gezamenlijk ruim een miljoen werknemers in dienst hebben. Roelen: “Je zou verwachten dat veranderingen in het ziekteverzuim voor de media groot nieuws zijn. Toch worden de signalen nauwelijks opgepakt. Een half procent daling scheelt voor onze bedrijven met een miljoen werknemers 350 miljoen euro. Omgerekend naar de totale Nederlandse beroepsbevolking van 7,4 miljoen praat je over 3,3 miljard euro.”

De bedrijfsarts realiseert zich dat binnen het individuele bouwbedrijf weinig te doen is aan de gure ontwikkelingen die zich op macro-niveau voltrekken. Bovendien loopt onvermijdelijk de spanning soms hoog op als oplevertijden gehaald moeten worden. “Hard werken is niet erg. Maar je moet de druk niet hoger laten oplopen dan nodig is. Maak elkaar niet gek. En houd elkaar goed in de gaten.”

Bron: arbofocus.nl

Preventiemedewerker opleiding

Wilt u meer weten over Arbo en preventie? Schrijf u nu in voor de 3 daagse Preventiemedewerker opleiding.


V-Kam Education werkt onder andere voor:

Meer opdrachtgevers