Inspectie SVZ: ‘Jaarlijks 126 heftruckongevallen'

18 juni 2012

Aanrijding voetgangers hoofdoorzaak

Met 43 procent behoren aanrijdingen met voetgangers tot de meest voorkomende ongevallen. Uit de analyse blijkt dat de belangrijkste oorzaak hiervan is dat de bestuurder de voetganger te laat of helemaal niet ziet (59 procent). Ook een gebrekkige infrastructuur door te weinig gescheiden voetpaden, de aanwezigheid van obstakels en te weinig manoeuvreerruimte is met 43 procent een veel voorkomende oorzaak. Bij 8 procent van de ongevallen werd geconstateerd dat onvoldoende training en opleiding een rol speelde.

Ongevallen met de heftruckchauffeur of passagier op of in de rijdende heftruck staan met 29 procent op de tweede plaats van meest voorkomende ongevallen. De oorzaak van dit type ongeval is in 61 procent van de gevallen falende rijvaardigheid, die wordt gekenmerkt door afleiding, fysieke gesteldheid, onbedoelde bediening en rijgedrag.

Gebrekkige infrastructuur

Als tweede belangrijke oorzaak (41 procent) komt de gebrekkige infrastructuur naar voren. "Onze focus in 2012 ligt op de havens en de luchthavens. Daar gaan we meer inpecties uitvoeren. De infrastructuur op een haventerrein is heel anders. We hebben gemerkt dat daar het aanrijdgevaar het hoogste is", aldus Dick Smink, projectleider van Inspectie SZW.

Bron: Logistiek/Inspectie SZW

Heftruck cursus

Investeer in arbeidsomstandigheden. Tijdens de heftruck cursus krijgen de deelnemers alle voorlichting en instructie over het veilig omgaan met de heftruck.V-Kam Education werkt onder andere voor:

Meer opdrachtgevers