Europese Week voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk

20 oktober 2012

Tijdens de Europese week voor veiligheid en gezondheid op het werk van 22 tot 26 oktober 2012 wordt aandacht gevraagd voor het belang van sterk leiderschap van managers in combinatie met actieve participatie van werknemers om ervoor te zorgen dat de werkplekken in Europa veilig, gezond en productief zijn. Tijdens deze week, die wordt georganiseerd door het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk en zijn partners, worden overal in Europa evenementen georganiseerd ter ondersteuning van de campagne voor een gezonde werkplek - Samen sterk voor preventie.

Veiligheid en gezondheid op het werk is een zaak die ons allemaal aangaat, en door samen te werken kunnen we successen boeken op dit terrein", aldus dr. Christa Sedlatschek, directeur van EU-OSHA. "Een sprekend voorbeeld van hoe goed dingen kunnen gaan wanneer werkgevers en werknemers de handen ineenslaan, is de recente bouw van het Olympisch Park in Londen voor de Spelen van 2012 - het grootste infrastructuurbouwproject in Europa, waaraan zo'n 36 000 mensen hebben meegewerkt. Bij dit project zijn - voor het eerst tijdens de bouw van een olympisch stadion - dodelijke ongelukken uitgebleven en dat is te danken aan sterk leiderschap, duidelijke communicatielijnen en een grote inzet van personeel en partners voor gezondheid en veiligheid", vult zij aan.

Ter ondersteuning van de campagne heeft EU-OSHA twee handleidingen geproduceerd over leiderschap van het management en participatie van werknemers op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk.

"Leiderschap van het management op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk - een handleiding" geeft bedrijfsleiders praktische informatie over de manier waarop veiligheid en gezondheid kunnen worden verbeterd door effectief leiderschap, het betrekken van werknemers bij het beleid op dit gebied en continue evaluatie en verbetering.

De handleiding voor werknemersparticipatie op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk laat zien hoe werknemers hun kennis kunnen gebruiken om actief samen te werken met managers voor de verbetering van de veiligheid en gezondheid op het werk. De handleiding geeft een overzicht van de taken, verantwoordelijkheden en wettelijke verplichtingen van werknemers, werknemersvertegenwoordigers en werkgevers.

Beide handleidingen bevatten ook checklists voor werkgevers, werknemers en hun vertegenwoordigers.

Ook is materiaal ontwikkeld voor nieuwe media: de iPad-app voor de campagne voor een gezonde werkplek - Samen sterk voor preventie biedt waardevolle hulpmiddelen en informatie voor zowel werknemers als managers.

Bron: OSHA

VCA cursus

Ook veilig werken? Schrijf u nu in voor de praktische VCA cursus!V-Kam Education werkt onder andere voor:

Meer opdrachtgevers