Elektrotechnisch comité is Koninklijk

22 oktober 2012

Ook burgemeester Bas Verkerk van Delft was bij de toekenning aanwezig, net als onder meer NEC-directeur Willem Wolf en directeur Piet-Hein Daverveldt (l) van NEN. NEN is het Nederlands centrum voor normalisatie in Delft, dat naast het normalisatiewerk van het nu Koninklijke NEC ook alle andere normalisatieactiviteiten in Nederland faciliteert.

100 jaar

Het Koninklijk Nederlands Elektrotechnisch Comité, dat vorig jaar zijn 100-jarig bestaan vierde, heeft vanaf de oprichting op 17 maart 1911 altijd een belangrijke rol gespeeld bij de normalisatie van de elektrotechniek. Niet alleen in Nederland maar ook binnen het Europese Cenelec en het wereldwijde IEC (International Electrotechnical Commission).

De Nederlander Frans Vreeswijk werd eerder dit jaar zelfs benoemd tot 'general secretary and CEO' van het IEC. Ook hij was bij de toekenning van het predicaat Koninklijk in Delft aanwezig.

Elektrisch licht

Het nut en de noodzaak van normalisatie in de elektrotechniek is na honderd jaar groter dan ooit. Misschien nog wel groter dan destijds bij de verspreiding van het elektrische licht, waarmee het allemaal begon. En juist in deze tijd van recessie. Dat komt onder meer door de sterk gestegen maatschappelijke en economische afhankelijkheid van elektrotechniek.

Innovatie

Daarnaast zijn er op nationaal, Europees en wereldwijd niveau politieke afspraken gemaakt over duurzaamheid. Zowel economisch herstel als energetische duurzaamheid zijn alleen haalbaar langs de weg van technologische innovatie. Denk hierbij aan de elektrotechnische 'smart grids', die een steeds snellere ontwikkeling doormaken. Innovatieve technieken kunnen echter pas breed worden toegepast, wanneer een bepaalde mate van standaardisatie, ofwel normalisatie, is bereikt.

Noodzaak

Deze conclusie werd niet alleen getrokken tijdens twee workshops ter gelegenheid van de bekroning van het Koninklijk Nederlands Elektrotechnisch Comité. Twee weken eerder hield NEN in de Kunsthal in Rotterdam al de manifestatie 'The art of innovation, in partnership with NEN'. Dit onder meer ter gelegenheid van het afscheid van directeur Jan Wesseldijk, en ter verwelkoming van zijn opvolger Piet-Hein Daverveldt. Ook hier stond de noodzaak van innovatie en dus normalisatie centraal.

Normalisatie is lucratief

Het Koninklijk NEC kan bij dit werk niet zonder de kennis en inbreng van het Nederlandse bedrijfsleven en alle andere belanghebbende marktpartijen en organisaties in de elektrotechniek. Deelname aan het normalisatieproces levert deze partijen zelf bovendien ook een groot aantal bedrijfseconomische voordelen op.

Bron: NEN

NEN 3140 cursus

Wilt u meer weten over NEN 3140 voor keuren van elektrisch gereedschap? Schrijf u dan nu in voor de NEN 3140 cursus.

Overige interessante cursussen

Kijk ook eens bij onze heftruck cursus!


V-Kam Education werkt onder andere voor:

Meer opdrachtgevers