Draag jij de juiste veiligheidsschoenen? Check het hier!

14 oktober 2019

Schoenen, je trekt ze aan zonder erbij na te denken. Het hoort bij het dagelijkse ritueel. Toch hebben de schoenen die je draagt een groter effect op je gezondheid dan je misschien denkt. Veiligheidsschoenen zijn voor veel werknemers een verplicht onderdeel van hun outfit, maar hoe weet je nou of je wel de juiste veiligheidsschoenen draagt? Wij kijken met je mee.

Waarom mensen de verkeerde schoen aanschaffen

Bij het aanschaffen van nieuwe veiligheidsschoenen, wordt er vaak gekeken naar de verkeerde punten. Volgens Ellen Nuijten, werkzaam bij RondOm Podotherapeuten en initiatiefneemster van Hunt&Heal, lopen veel werknemers dan ook op de verkeerde schoenen tijdens hun werk. “Ongeveer 8 procent van het ziekteverzuim heeft te maken met voetklachten”. Klachten die zijn te voorkomen, wanneer je maar weet waar je op moet letten. Volgens Nuijten zijn er drie oorzaken te noemen waardoor werknemers de verkeerde schoenen dragen:

1.       Bij de aanschaf wordt er vooral gekeken naar de prijs en veiligheidseisen en niet naar de aard van de werkzaamheden die werknemers moeten verrichten. Mensen die constant moeten lopen tijdens hun werk, hebben een ander soort schoeisel nodig, dan mensen die de hele dag stilstaan.
2.       Mensen hebben de neiging om voor lichte, flexibele schoenen te kiezen. Een dempende schoen zit misschien lekker, maar kan volgens Nuijten leiden tot moeheid en instabiliteit wanneer je niet op de juiste ondergrond loopt.
3.       Mensen gaan met de verkeerde veiligheidsschoen naar huis, omdat er eigenlijk nergens goede informatie beschikbaar is over hoe je nou de juiste schoen moet kiezen.

Gezondheidsklachten

Draag je de verkeerde schoenen, dan kan dit leiden tot gezondheidsklachten. Op korte termijn krijg je te maken met overbelasting van je pezen en spieren. Op langere termijn is het mogelijk dat je last krijgt van slijtageklachten aan de knie, heup of rug, wat volgens Nuijten zelfs tot uitval kan leiden. De link met het dragen van de verkeerde veiligheidsschoen, wordt dan niet gelegd. Nuijten: “Iemand met rugklachten krijgt van de fysiotherapeut binnen zijn bedrijf een behandeling voor die rugklachten. Dat lijkt logisch, maar er wordt te weinig gekeken naar het verband met de stand van de voet. Daar moet meer aandacht voor komen, zeker ook als je kijkt naar de vergrijzing en hoeveel oudere mensen straks nog fysiek werk moeten doen. Wij nemen deel aan de NEN normcommissie voor Voet- en beenbescherming. Onze passie is om mensen gezond te laten werken en het werk van de normcommissie speelt daarbij een belangrijke rol”.

Keuzehulp voor de juiste veiligheidsschoen

Hoe zorg jij er nu voor dat je wél de goede veiligheidsschoen uitkiest? Volgens Nuijten moet je letten op meerdere aspecten, maar is het het belangrijkste dat de hiel voldoende steun geeft. “Als je op de zijkant van de hiel drukt, moet dat deel niet in te drukken zijn.” Verder mag het niet zo zijn dat je de schoen dubbel kunt vouwen. Hij mag wel een beetje buiging hebben in de voorvoet, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ook de pasvorm is belangrijk: “Zorg dat breedte en lengte goed op elkaar zijn afgestemd. Je moet ongeveer een centimeter van voren overhouden”. Op de site van NEN staat een speciale keuzeboom om te helpen bij het kiezen van de juiste schoen. Deze keuzeboom voor veiligheids- & werkschoeisel is gebaseerd op de normen NEN-EN0ISO 20345:2011 en NEN-EN-ISO 20347:2012. Alleen de meest voorkomende en onderscheidende veiligheidselementen zijn hierin opgenomen, om de eerste keuze te kunnen maken. De keuzeboom is ontwikkeld door de normcommissie Voet- en beenbescherming. Nog geen keuze gemaakt? Bekijk onderstaand filmpje nog eens rustig, voor een overzicht van aandachtspunten bij het kopen van de juiste veiligheidsschoenen. Voor jou geen rugklachten!

© V-Kam Education® - Michelle van der MolenV-Kam Education werkt(e) onder andere voor:

Meer opdrachtgevers