Update Covid-19 maatregelen. Trainingen gaan door in onze online classroom!

Lees meer

Bewust achter je beeldscherm

27 februari 2019

De nieuwe versie van het Arbeidsomstandighedenbesluit (Arbobesluit), gepubliceerd op 5 december 2018, zorgt onder andere voor het schrappen van de maximale aangesloten duur van twee uur die werknemers achter een beeldscherm mogen werken. Des te belangrijker is nu de rol van de werkgever wat betreft beeldschermwerken.

Beeldschermwerk komt voor in alle branches, of het nou gaat om een laptop, telefoon of tablet. Een vaste werkplek is niet langer nodig door alle mobiele middelen. Maar ondanks de afwisseling in werkzaamheden, blijft het van belang om klachten aan armen, nek en schouders (KANS) te voorkomen.

Om deze reden is beeldschermwerk ook een vast onderdeel in de Risico Inventarisatie (RI&E). Ondanks de veranderingen in het Arbobesluit, blijft er voor de werkgever een zorgplicht. Om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren, is het van belang om te kijken hoe KANS-, oog – en stressklachten tegen te gaan. Werken je medewerkers (deels) thuis of zijn er flexibele werkplekken ingericht? Ook dan is er speciale aandacht nodig om eventuele klachten te voorkomen. 

De aanpassing in het Arbobesluit kan een mooie aanleiding zijn voor een nieuw agendapunt binnen je bedrijf: welke risico’s ontstaan er door het werken achter verschillende beeldschermen en welke preventieve maatregelen kunnen er worden genomen? Even snel een mailtje checken op de telefoon, skypen met familie in het buitenland of een spelletje Candy Crush. Maak je werknemers bewust van de tijd die ze dagelijks doorbrengen achter hun digitale middelen. Bewustwording is de eerste stap om klachten gerelateerd aan het beeldscherm te kunnen herkennen.

Om zelf te kunnen bepalen welke gevaren er op de loer liggen door het werken met een beeldscherm, is er BAS: Beter Achter je Schermen. Dit is een checklist die op een eenvoudige manier beoordeelt of het werk dat je uitvoert kan zorgen voor gezondheidsklachten. Ook bevat het persoonlijke adviezen en verbeterpunten, die de risico’s van beeldschermwerk omlaag kunnen brengen. Deze checklist is (gratis) te vinden via www.fysiekebelasting.tno.nl

Bron: RI&E Steunpunt
Auteur: Michelle van der Molen – contentmarketeer V-Kam Education®V-Kam Education werkt onder andere voor:

Meer opdrachtgevers