Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

5 tips voor veilig werken op hoogte

De inhoud van dit blog is gecontroleerd door trainer Patrick Wouters

Werken op hoogte is gevaarlijk. En het is risico dat iemand valt is niet het enige. Wat denk je van een voorwerp dat naar beneden komt? Of de lange vluchtroute?.

Heel wat risico’s

Het is het meest voor de hand liggende gevaar: een medewerker die naar beneden valt. Bijvoorbeeld van een dak, ladder of steiger. Of door een opening in de werkvloer.

Maar werken op hoogte heeft meer risico’s. Denk aan voorwerpen die naar beneden vallen. En die op een medewerker – of een voorbijganger – terecht komen.

En dan is er nog de vluchtroute. Als je op hoogte werkt, is die vaak een stuk langer. Met alle risico’s van dien.

Een klein voorwerp zorgde voor groot verdriet

En een vallend voorwerp kan klein zijn, en toch grote problemen geven. Een voorbeeld. In de Verenigde Staten overleed een man op een bouwplaats, nadat een rolmaat van 120 meter hoogte naar beneden viel. Op zijn hoofd. De man was nét uit zijn auto gestapt en droeg (nog) geen veiligheidshelm.

Arbobesluit

In het Arbeidsomstandighedenbesluit staat veel over valgevaar. Neem bijvoorbeeld Artikel 3.16. Voorkomen valgevaar

Dit artikel gaat vooral over het risico dat niet een voorwerp, maar de medewerker zelf valt. Valgevaar is immers een van de meest voorkomende oorzaken van een arbeidsongeval. Vanaf 2,5 meter hoogte is er een verhoogd risico. Een risico dat in het ergste geval fataal is.

In Lid 1 van het artikel staat dat medewerkers een zo veilig mogelijke werkplek moeten hebben. Bij valgevaar moet er een veilige steiger, stelling, bordes of werkvloer zijn. Of zijn er hekwerken, leuningen of andere voorzieningen.

Extra beveiliging

Lukt dat niet? Dan staat in lid 5 dat er extra beveiliging nodig is. Denk aan vangnetten. Of veiligheidsgordels met vanglijnen. Collectieve bescherming gaat volgens het Arbobesluit boven persoonlijke beschermingsmiddelen.

5 tips voor wie op hoogte werkt

Veiligheid zit niet alleen in de voorschriften en de valbeveiliging, maar ook in gedrag. De meest veilige oplossing is natuurlijk om met je beide benen op de grond te laten staan. Maar helaas, dat kan niet. Daarom geven we je 5 tips voor veilig werken op hoogte:

Tip 1: Loop nooit achteruit

Het klinkt logisch, en toch gebeurt het veel. En negen van de tien keer gaat het goed. Maar die tiende keer dat het niet goed gaat, kan dodelijk zijn.

Houd je blik op de plek waar je naar toe gaat. Zodat je niet per ongeluk op een dakraam stapt. En de afstand tot de rand van het dak goed kunt inschatten.

Tip 2: Laat je niet afleiden als je over het dak loopt

We zijn bijna vergroeid met onze telefoon. Dat zorgt al voor gevaarlijke situaties als we met beide benen op de grond staan. Maar tijdens het werken op hoogte kunnen de gevolgen veel ernstiger zijn!

Het dak is geen plek waar je afgeleid mag zijn. Krijg je een appje of telefoontje, bekijk het dan later. Als je beneden bent.

Tip 3: Test de ondergrond voor je je gewicht plaatst 

Daken worden oud, de kwaliteit gaat achteruit. Zorg dat je weet waar je je kunt staan. Controleer, als dat kan, het dak aan de onderkant. En blijf voorzichtig als je erop staat.

Stop dus bij het eerste teken van instabiliteit. En check waar dat door komt. Dit geldt trouwens ook voor de ladders waarmee je naar boven klimt!

Tip 4: Neem de tijd voor ladders

Over ladders gesproken. Wie haast heeft op een ladder, maakt sneller een misstap. En dat kan heel fout aflopen. Bovendien weet je nooit 100 procent zeker of een ladder veilig is. Ook niet als deze is gezekerd is. Of vastzit aan het gebouw.

Neem je tijd. Zorg dat je je voeten goed plaatst. En dat je goede grip hebt. Maar ook dat je de tijd hebt. Haast hebben en veilig werken gaan niet samen. Natuurlijk draag je valbeveiliging, maar je wilt liever niet testen of die écht werkt.

Tip 5: Klim nergens overheen

Als je dagelijks op het dak werkt, word je misschien wat overmoedig. ‘Daar klim ik wel even overheen….’

Maar of het nou een borstwering, een stapel bouwmateriaal, een dakraam of een andere hindernis is, klim er niet overheen! Je weet vaak niet wat er aan de andere kant is. En dat is gevaarlijk.

Train je medewerkers in veilig werken

Je medewerkers zijn je belangrijkste kapitaal! Zorg daarom voor goede arbeidsomstandigheden. Een VCA-cursus van V-Kam Education helpt hier zeker bij!

Zelf aan de slag met veiligheid?

Is veiligheid binnen jouw organisatie van essentieel belang? Wil je alle handvatten krijgen om dit op de juiste manier te coördineren? Kies dan voor onze praktijkgerichte MVK opleiding. Na afloop heb jij een Hobéon SKO erkend diploma op zak! Kijk voor nog meer veiligheidstrainingen eens bij de cursussen hieronder.

Trainingen in Veiligheid

  • De VCA opleiding is bestemd voor iedereen die werkzaam is in de industrie of bouwnijverheid. In 1 dag haal je officieel VCA diploma.

  • Ben je operationeel leidinggevende? Met een VCA VOL diploma op zak toon je aan dat je veilig werkt. Dat denkt aan het milieu en de gezondheid van jezelf en jouw medewerkers.

  • Deze cursus leert je hoe jouw uitzendkracht veilig en gezond aan het werk kan bij jouw opdrachtgever. Je ontdekt hoe je kunt controleren of de werkplekken aan alle eisen voldoen.

  • Ben je operationeel leidinggevende? Dan is het belangrijk dat je gevaren en risico’s op de werkvloer kunt herkennen én voorkomen.

    Tijdens deze BVK Opleiding Veiligheidskunde leer je álles wat daarvoor nodig is.

  • Is veiligheid binnen jouw organisatie van essentieel belang? Wil je alle handvatten krijgen om dit op de juiste manier te coördineren? Kies dan voor onze praktijkgerichte MVK opleiding. Na afloop heb jij een Hobéon SKO erkend diploma op zak!

Ook interessant…

Dit blog is geschreven door Elisabeth van Munster

Marketing manager

Elisabeth schrijft regelmatig blogs over onderwerpen als Kwaliteit, Arbo en Milieu. Daarbij gebruikt ze de input van collega’s, trainers en de Klankbordgroep. En dat levert vaak mooie en nuttige content op!

Lees meer