Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

#3 QHSE-professional in crisistijd | Olaf Blaauw

“Grote veranderingen komen tot stand door kleine stapjes te nemen in de richting van je doel” – Olaf Blaauw QSHE-Professional

Elke maand zet V-Kam Education een nieuwe KAM-coördinator in het middelpunt om hem of haar over zijn vak te laten vertellen. Hoe ziet de toekomst van de QHSE-professional* er volgens hen uit? Tijdens de coronacrisis doen we het net even anders en spreken we met ‘oud deelnemers’ op afstand: hoe gaan zij om met de crisis, hoe beïnvloedt het hun werk als KAM? Deze maand aan het woord: Olaf Blaauw. “Vaak moet er eerst iets gebeuren, wil men van gedrag veranderen.”

Olaf werkt als adviseur Kwaliteit bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor de afdeling waterketen. Dat brengt nu, met de coronacrisis, nieuwe uitdagingen met zich mee. “Dit jaar hebben wij er – mede door de vergrijzing binnen ons bedrijf – veel nieuwe medewerkers bijgekregen. Dat vind ik de grootste uitdaging: hoe neem je nieuwe medewerkers mee in dat hele KAM-systeem? Iedereen stelt zichzelf voor op intranet, we hebben een opleidingscoördinator die de nieuwe medewerkers voorziet van een Arbo-introductie en de nodige inentingen. We zijn er hard mee bezig, maar de begeleiding van nieuwe medewerkers op het gebied van KAM, dat is wel echt een uitdaging. Daar moeten we iets goeds voor bedenken, om dat te kunnen borgen.”

De nodige discussies

Aan het begin van de coronacrisis had Olaf een mooie discussie met zijn teamleider, over het onderwerp veiligheid. “Hij zei, ‘we moeten mondkapjes dragen, zeker tijdens het werken met rioolwater. Daar kan ook corona in zitten’. Maar ik zei, ‘dat moest altijd al! Misschien moeten jullie je nu eens aan de regels houden?’ Mede door deze discussie hebben we aangescherpte werkinstructies gemaakt, voor het werken met maskers. Leuk is anders, maar mensen gaan nu wel anders kijken naar het onderwerp veiligheid. Ook de mensen die er anders misschien nooit mee te maken hadden.”

Veiligheid is gedrag

En dat gaat volgens Olaf nog verder. “Door corona leren we elkaar misschien een beetje aan te spreken. Dat vinden mensen vaak lastig. ‘Draag je werkschoenen, je moet hier een helm op’. Maar met de anderhalve meter durven mensen er wel iets van te zeggen. Dat is natuurlijk positief, dat corona bijdraagt aan het aanspreekgedrag. Ik vind dat dat nog wel meer mag. We hebben alles voor elkaar hier bij het Hoogheemraadschap, dat staat buiten kijf. Maar veiligheid is gedrag. Er moet vaak eerst iets gebeuren, wil men van gedrag veranderen. En ja, corona zorgt wel voor een enorme bewustwording. Het gaat altijd goed, tot het een keer fout gaat. Dan staat iedereen op scherp.”

Project veiligheidscultuur

Al voor de crisis, werden alle pijlen binnen het waterschap gericht op de veiligheidscultuur. “We hebben een groot veiligheidsproject opgestart. Van fysieke veiligheid, informatieveiligheid tot sociale veiligheid: het onderwerp wordt hoog op de agenda gezet. Heel bijzonder natuurlijk, dat dit parallel loopt met de crisis. De veiligheidsorganisatie is versterkt doordat we extra veiligheidskundigen hebben aagenomen, zoals een IVK’er en een MVK’er. Wat tijdens deze crisis geen overbodige luxe blijkt te zijn. Dat het onderwerp ook in de bovenste laag van de organisatie hoog op de agenda staat, is prachtig om te zien. Als de leidinggevenden er niet achterstaan, wordt het niet gedragen. Maar ik denk niet dat er nu nog iemand is die bij het schap werkt en kan zeggen ‘veiligheid? Ik weet niet wat dat is en hoe het werkt. Er is namelijk geen ontkomen meer aan.”

Meer horen van Olaf? Bekijk dan hier de video, waarin hij onder andere vertelt over zijn thuiswerksituatie, de initiatieven van het waterschap en het belang van duidelijke regels. 

*   QHSE staat voor Quality, Health, Safety and Environment. De Engelse term voor KAM (kwaliteit, arbo en milieu).

Zou jij met andere QSHE-Professionals willen sparren over je vakgebied? We hebben een besloten LinkedIn-groep gemaakt met bijna 150 QSHE-Professionals. Heb je interesse? Stuur dan een bericht naar: avanderlinde@v-kam.nl

 

Auteur: Michelle van der Molen – contentmarketeer V-Kam Education®