Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

BHV opleidingen

BHV opleidingen

Op zoek naar een professionele aanbieder van BHV opleidingen? Dan zit je bij V-Kam Education goed. Wij bieden verschillende BHV opleidingen, variërend van een BHV Basis cursus, tot Hoofd BHV.

Investeer in een veilige werkomgeving en schrijf je vandaag nog in voor één van de praktische BHV opleidingen van V-Kam Education!

Wat is een BHV opleiding?

Een BHV opleiding, of ook wel ‘opleiding bedrijfshulpverlening’ bereidt jou voor op jouw taak als BHV’er. Je leert de juiste hulp verlenen bij gebeurtenissen die de veiligheid en/of gezondheid van werknemers of bezoekers in gevaar brengen. Zo kun je als BHV’er bijvoorbeeld kleine brandjes blussen, het pand ontruimen of EHBO verlenen bij ongevallen.

Wat moet je doen bij een BHV cursus of opleiding?

De BHV cursus is opgesplitst in twee delen: een praktijkgedeelte en een theoriegedeelte. De cursus begint met het theoriegedeelte. Dit deel kun je volledig online volgen via e-learning. 

Je leert alles over:

  • Eerste hulp verlenen
  • Handelen tijdens levensbedreigende situaties
  • Brandbestrijding
  • Ontruimen
  • Communicatie

Daarnaast bestaat de BHV cursus uit een praktijkdag. Tijdens deze dag ga je het geleerde in de praktijk toepassen. Je maakt kennis met de verschillende blusmiddelen, je blust een échte brand en je past jouw eerste hulp-kennis toe in de praktijk. Denk daarbij aan reanimeren, het gebruik van de AED, bloedingen stelpen en ingrijpen bij verslikken of verstikken. 

Volg je een incompany cursus? Dan is het ook mogelijk om ontruimingswerkzaamheden in de praktijk te oefenen. Na afronding van het theorie- en praktijkgedeelte van de opleiding BHV ontvang je een BHV-certificaat.

Wat zijn de verschillen tussen de BHV opleidingen?

Als je BHV’er wordt kun je verschillende opleidingen volgen om jezelf de juiste skills en vaardigheden aan te leren.

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: ga ik aan de slag als praktisch uitvoerende BHV’er of word ik een BHV’er die voornamelijk verantwoordelijk is voor het BHV-beleid en de bedrijfsnoodorganisatie?

In het eerste geval kies je voor de BHV basiscursus in het tweede geval kies je voor de Hoofd BHV opleiding. Deze opleidingen verschillen inhoudelijk nogal van elkaar. Tijdens de BHV basiscursus ligt de focus op het aanleren van praktische skills, tijdens de Hoofd BHV opleiding ligt de focus juist op het aanleren van managementskills  en het uitstippelen van een BHV-beleid.

Welke cursus heb ik nodig om BHV’er te worden?

Welke BHV opleiding het beste bij jou past, is geheel afhankelijk van de taken die je gaat uitvoeren. Zoals hierboven al uitgelegd: ga je aan de slag als hoofd BHV en heb je vooral de beleidsmatige verantwoordelijkheid over BHV? Dan is de Hoofd BHV opleiding de juiste keuze voor jou.

Ga je aan de slag als BHV’er en heb je vooral behoefte aan praktische skills? Dan kies je voor de BHV basiscursus. Ben je al een tijdje BHV’er en wil je jouw vaardigheden opfrissen of je certificaat verlengen? Dan volg je de BHV herhaling cursus

P.S. Soms word je binnen het bedrijf aangewezen als bhv’er én preventiemedewerker. In dat geval kun jij je kennis verder uitbreiden met een preventiemedewerker cursus. En ook belangrijk: werk je in een hoog-risico branche met gevaarlijke werkzaamheden? Dan is het verstandig om ook iemand in het bedrijf een VCA-cursus te laten volgen. Zo zijn jullie op alle veiligheidsrisico’s voorbereid.

Is een BHV opleiding verplicht?

Elk bedrijf dat medewerkers in dienst heeft is verplicht om één of meerdere bhv’ers aan te stellen. Je hebt al een bhv’er nodig vanaf één medewerker. Het aantal medewerkers dat je moet opleiden als bedrijfshulpverlener is afhankelijk van de risico’s in jouw organisatie.

Deze risico’s kun je bepalen aan de hand van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Er is geen speciale opleidingsvereiste, maar de Arbowet zegt duidelijk dat de BHV’er “voldoende opgeleid en uitgerust moet zijn om de wettelijke taken goed te kunnen vervullen.” Een cursus BHV is daarom nagenoeg onmisbaar voor elke toekomstige BHV’er. 

Moet er altijd een BHV’er op de werkvloer aanwezig zijn? 

Vroeger werd in de Arbowetgeving bepaald hoeveel BHV’ers er actief moesten zijn in een bedrijf en welke taken zij moesten verrichten. Tegenwoordig stelt de Arbowetgeving dat BHV maatwerk is en dat het vooral moet passen bij de aard, de omvang en de risico’s van het bedrijf.

In het algemeen kun je stellen dat het goed is om áltijd een BHV’er op de werkvloer te hebben omdat je nooit van tevoren weet wanneer er iets misgaat. En als de BHV’er plotseling ziek is moet er een goed alternatief zijn, vooral wanneer de bedrijfsrisico’s groter zijn. 

Extra tip van V-Kam: laat jouw collega’s / medewerkers een Veiligheidsbewustzijn (Safety Awareness) training volgen. Dankzij deze voorlichting kun je gevaarlijke of onveilige situaties voorkomen!

Hoe kun je een BHV diploma halen?

Een BHV diploma behaal je door het volgen van een BHV opleiding of cursus. Na afloop van de cursus ontvang je een BHV certificaat. Dit certificaat is één jaar geldig. Daarna kun je het certificaat verlengen door het volgen van de BHV herhaling cursus


Wat kost een BHV cursus?

Bij V-Kam Education volg je de 1-daagse BHV basis cursus voor 265,-. De 3,5-daagse Hoofd BHV-cursus kost 1399,-. Volg je de herhalingscursus van 1 dag? Dan betaal je 199,- (alle prijzen zijn excl. btw/all-in).

Cursus BHV in company

Je kunt de BHV cursus ook incompany volgen. Vanaf zes deelnemers kan het al interessant zijn om hiervoor te kiezen. Benieuwd naar de kosten van zo’n training op jóuw locatie? Vraag snel jouw offerte aan!

Interessante blogs